Η υπερκεράτωση είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από παχυσμένες, φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από υπερπαραγωγή κερατίνης, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Η υπερκεράτωση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συνηθέστερα παρατηρείται στα χέρια, τα πόδια και το τριχωτό της κεφαλής.

Αιτίες της υπερκεράτωσης

Η υπερκεράτωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 1. Γενετική: όπως η ιχθύωση και η συγγενής παχυονυχία.
 2. Έκθεση στον ήλιο: Η χρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ακτινικής κερατίωσης, η οποία είναι ένας τύπος υπερκεράτωσης που μπορεί να γίνει καρκινικός εάν δεν αντιμετωπιστεί.
 3. Τριβή: Η συνεχής τριβή ή πίεση στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη υπερκεράτωσης, όπως κάλους στα πόδια ή τα χέρια.
 4. Μόλυνση: Ορισμένες λοιμώξεις, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη υπερκεράτωσης, όπως τα πελματιαία κονδυλώματα.

Συμπτώματα της υπερκεράτωσης

Τα συμπτώματα της υπερκεράτωσης εξαρτώνται από τον τύπο και τη θέση της πάθησης. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 1. Παχυσμένα, φολιδωτά μπαλώματα δέρματος
 2. Σκληρό, ξηρό δέρμα
 3. Κνησμός ή ερεθισμός
 4. Πόνος ή δυσφορία

Θεραπεία για την υπερκεράτωση

Η θεραπεία για την υπερκεράτωση εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης. Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 1. Τοπικές κρέμες: όπως σαλικυλικό οξύ, ουρία ή γαλακτικό οξύ.
 2. Κρυοθεραπεία: Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την κατάψυξη της πληγείσας περιοχής με υγρό άζωτο για την καταστροφή του υπερκερατωτικού ιστού.
 3. Χειρουργική επέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του υπερκερατωτικού ιστού.
 4. Φωτοδυναμική θεραπεία: Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός τοπικού φαρμάκου στην πληγείσα περιοχή και στη συνέχεια την έκθεσή της σε ειδικό φως για την καταστροφή του υπερκερατωτικού ιστού.

Πρόληψη της υπερκεράτωσης

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την υπερκεράτωση είναι να αποφύγετε τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Ορισμένες συμβουλές πρόληψης περιλαμβάνουν:

 1. Φοράτε προστατευτικό ρουχισμό: Φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα και το προστατεύουν από τον ήλιο και την τριβή.
 2. Χρήση αντηλιακού: Εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.
 3. Χρήση ενυδατικής κρέμας: Ενυδατώνετε τακτικά το δέρμα για να το διατηρείτε απαλό και ελαστικό.
 4. Αποφυγή του τσιμπήματος ή του ξύσματος: Αποφύγετε το τσιμπήμα ή το ξύσιμο του δέρματος, που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκεράτωση.

Συμπερασματικά, η υπερκεράτωση είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από παχυσμένες, φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα. Μπορεί να προκληθεί από τη γενετική, την έκθεση στον ήλιο, την τριβή ή τη μόλυνση. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τοπικές κρέμες, κρυοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση και φωτοδυναμική θεραπεία. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της υπερκεράτωσης είναι η αποφυγή των παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της, όπως η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων, η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή του τσιμπήματος ή του ξύσματος του δέρματος. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα υπερκεράτωσης, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για τις θεραπευτικές σας επιλογές.